Normal_bed_leeg_patient_ziekenhuisbed

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft zes maanden na de oproep van minister Schippers van Volksgezondheid vijftig meldingen over zwijgcontracten ontvangen. Zes van de gemelde contracten worden juridisch onderzocht. Dit zei Schippers gisteren in de Tweede Kamer tijdens een gesprek over calamiteiten in de zorg, zo meldt de Volkskrant. 

Schippers wil zwijgcontracten in de zorg wettelijk verbieden. Ook wil ze ervoor zorgen dat zorginstellingen patiënten en hun nabestaanden niet meer kunnen verbieden om naar de tuchtrechter te stappen. Afgelopen voorjaar riep de minister patiënten en nabestaanden met een zwijgcontract op om zich te melden bij de IGZ. De meldingen die inmiddels zijn binnengekomen komen niet alleen uit de medisch specialistische zorg en ziekenhuizen, maar komen ook uit de geestelijke gezondheidszorg (ggz), gehandicaptenzorg, ouderenzorg en de farmaceutische industrie.

In de zwijgcontracten wordt onder andere gesproken over zwijggeld of een mediaverbod. Schippers gaat in overleg met het ministerie van Justitie bekijken of dergelijke afspraken over geld ook verboden kunnen worden. Deze week is er een zogenoemde governancecode gepubliceerd, waarin zorgbestuurders toezeggen geen contracten meer af te sluiten met patiënten of nabestaanden. Dit houdt in dat ze geen geld meer mogen bieden in ruil voor het afzien van een melding bij de IGZ of bijvoorbeeld een tuchtklacht. 

Door: Redactie Nationale Zorggids