Normal_beginner-hardlopen_rennen

Mannen die niet drie maal per week een halfuur sporten hebben minder goede sperma dan mannen die dat wel doen. Aan de andere kant heeft te veel sporten ook een keerzijde: te veel sporten is juist slecht voor de spermakwaliteit. Dat meldt RTL Nieuws.

Tijdens het onderzoek werd het aantal spermacellen gemeten aan de hoeveelheid sportactiviteiten van de mannen. De Britse onderzoekers verdeelden de deelnemende mannen in vier groepen, te weten de inactieve groep, de groep die enkel korte en intensieve oefeningen doet, een hardloopgroep die driemaal per week een halfuurtje buiten rent en een groep die langer dan een halfuur hardloopt. Bij de drie actieve groepen steeg het aantal gezonde spermacellen het meest bij de mannen die een halfuur renden.

Waarom de spermakwaliteit verbetert door te bewegen is onduidelijk. Dit kan te maken hebben met gewichtsverlies of het sporten zelf. “Maar het is belangrijk om te weten dat spermakwaliteit niet alles zegt over vruchtbaarheid van mannen. Mannelijke onvruchtbaarheid kan heel complex zijn en een gezondere levensstijl zal niet voor iedereen de oplossing bieden”, zegt onderzoeker Behzad Hajizadeh. 

Door: Redactie Nationale Zorggids