Normal_samenwerken_hand_schudden

Chirurgen en verpleegkundigen van het Radboudumc geven sinds een jaar geen hand meer aan patiënten op de afdeling chirurgie. Waarschijnlijk is deze methode van begroeten binnenkort ook op andere afdelingen in het ziekenhuis te vinden en worden patiënten enkel begroet met een zwaai of ander gebaar. De chirurgieafdeling doet dit om zo de kans op bacterieoverdracht te verminderen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Kees van Laarhoven, hoofd afdeling Heelkunde, besloot vorig jaar het handen schudden achterwege te laten. Patiënten worden hierover vooraf geïnformeerd met een bord bij binnenkomst met daarop de tekst ‘Wij geven geen handen’.

“Het betekent één contactmoment minder met de patiënt, en daarmee een verminderde kans op bacterieoverdracht. Dat kan van levensbelang zijn bij mensen die minder weerstand hebben. Dat is vaak het geval bij operatiepatiënten”, zegt Van Laarhoven. Of handen schudden inderdaad leidt tot minder infecties is niet wetenschappelijk bewezen, erkent hij. Wel vindt hij het voor de hand liggen gezien de schijf van vijf over handhygiëne van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het stoppen van het geven van een hand vereist een cultuuromslag, omdat het toch vaak een automatische reactie is, desondanks noemt het Radboudumc de proef succesvol. Andere infectiegevoelige afdelingen maken hopelijk snel de overstap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids