Normal_zon_blauwe_lucht

Zonlicht heeft een positief effect op cellen die een grote rol spelen in het immuunsysteem. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Georgetown. De zogenoemde T-cellen bewegen sneller bij lage niveaus van blauw licht, te vinden in zonnestralen. Dat meldt NU.nl.

De onderzoekers concluderen dat zonlicht dus een bijdrage levert aan het versterken van de immuniteit. “T-cellen kunnen alleen hun ‘werk’ doen door zich te bewegen, zodat zij bijvoorbeeld een infectie kunnen bestrijden. Uit dit onderzoek blijkt dat zonlicht deze belangrijke afweercellen activeert door ze te laten bewegen”, zegt hoofdonderzoeker Gerard Ahern.

Waar het lichaam vitamine D haalt uit uv-stralen, halen de T-cellen dit enkel uit de blauwe stralen. Deze vorm van het versterken van het immuunsysteem is veiliger, omdat het er geen schadelijke uv-stralen voor nodig zijn die huidkanker kunnen veroorzaken. Blauw licht is tevens kunstmatig uit lampen te halen. Volgens Ahern duiden de resultaten erop dat blauw licht gebruikt kan worden voor patienten die hun immuunsysteem moeten verbeteren. Dit kan middels lichttherapie. Echter de precieze gevolgen van het blauwe licht moeten nog verder onderzocht worden voordat er daadwerkelijk gerichte behandelingen uit voort komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids