Normal_acute_hulp_ziekenhuis_bed_artsen346

Ziekenhuizen kampen steeds vaker met langere wachttijden. Vooral in de regio’s Groningen en Drenthe lopen de wachttijden steeds meer op. Dit blijkt uit onderzoek van BNR, uitgevoerd door onderzoeksbureau MediQuest. De verschillen in wachttijden tussen ziekenhuizen verschilt bovendien vaak, zo meldt BNR.

“Je ziet dat met name specialismen voor maag-darm-leverziekten, oogheelkunde, pijnbestrijding en allergologie sterk groeien en lange wachttijden kennen, terwijl, als je een oncologische aandoening hebt of ergens voor chirurgische ingrepen terecht moet, je eigenlijk vrij snel terecht kunt”, zegt Jon Schaeffer, directeur van MediQuest. De wachttijden hebben onder andere te maken met de concurrentie in de regio, de specialisaties die de ziekenhuizen bieden en de capaciteit.

Door de oplopende en variërende wachttijden zijn patiënten steeds vaker geneigd om naar een ziekenhuis af te reizen met een kortere wachttijd. Schaefer zit ook dat dit nuttig is, want binnen een straal van 50 kilometer zijn ziekenhuizen met veel kortere wachttijden te vinden. De regio’s Groningen en Drenthe spannen de kroon met een wachttijd van 4,94 weken. Den Bosch en Den haag staan tevens in de top drie. De kortste wachttijden zijn in Amsterdam en de Bollenstreek/Rijnland. 

Door: Redactie Nationale Zorggids