Normal_carbidschieten

Dit jaar zijn er minder vuurwerkslachtoffers dan voorheen. De verwondingen zijn echter wel ernstiger en in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk. Gisteren lagen er drie slachtoffers in kritieke toestand in ziekenhuizen in Noord-Nederland. Dat meldt de Telegraaf. 

Traumachirurg Jaap Deunk verzamelt jaarlijks gegevens van trauma-artsen op oudejaarsnacht. Hij ziet dat er minder meldingen zijn binnengekomen dan begin 2016, echter zitten er ernstige gevallen tussen. Naast de drie slachtoffers die op de intensive care liggen, zijn er ook mensen die blijvend letsel hebben opgelopen. Ongeveer 30 procent van de ernstig gewonden is een kind.

Vooral het carbidschieten heeft dit jaar voor veel verwondingen gezorgd. Het brandwondencentrum van het Groningse Martini Ziekenhuis ving zeventien patiënten op, waarvan zes slachtoffer zijn geworden van het carbidschieten.

Het Oogziekenhuis Rotterdam verwacht dit jaar in totaal ongeveer 160 vuurwerkslachtoffers. “Dat is een stagnatie van de dalende lijn, terwijl we juist hadden gehoopt dat door alle aandacht voor vuurwerkbrillen die tendens zou doorzetten”, zegt Robert Spiering, voorlichter van het ziekenhuis. 

Door: Redactie Nationale Zorggids