Normal_copyright_stockfreeimages_thermometer_kind_ziek_griep_virus

De griepepidemie zette eind vorige week flink door, zegt onderzoeksinstituut Nivel. Waar er in de week van 19 december nog 65 op de 100.000 mensen naar de huisarts gingen met griepverschijnselen, waren dat er vorige week 110 op de 100.000. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Door de vele zieke patiënten in de wachtkamer, zijn huisartsen genoodzaakt andere afspraken af te zeggen. De epidemie startte dit jaar eerder dan de jaren ervoor. Dit heeft onder andere te maken met de vroege vorst en droge lucht, denkt epidemioloog Gé Donker. Vooral kinderen tot vier jaar kampen met griepverschijnselen. Maar ook ouderen die een griepprik hebben gehad verschijnen met symptomen bij de huisarts.

Mensen met griepverschijnselen gaan niet zomaar naar de huisarts. Het lijkt erop dat ze pas aan de bel trekken als de griep langer duurt dan vijf dagen of als er ontstekingen bij komen kijken. Doktersassistente Henriette Zomers uit Ommen stuurt patienten daarom ook alleen door als de koorts lang aanhoudt, of als patiënten kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld hele jonge kinderen, ouderen of mensen met COPD.

Door: Redactie Nationale Zorggids