Normal_ziekenhuis_opereren_operatie_spoedeisende_hulp_seh

SEH-artsen vrezen voor de plannen van de overheid om het aantal spoedeisende hulpafdelingen terug te brengen naar vijftig. Menno Gaakeer, SEH-arts bij het Admiraal de Ruyterziekenhuis, vreest voor onmiddellijk gevaar voor de kwaliteit van de Nederlandse spoedzorg. Dat meldt de Telegraaf.

Het kabinet wil het aantal afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) in de toekomst terugbrengen van 87 naar maximaal vijftig. Dat terwijl veel SEH’s nu al regelmatig kampen met overbelasting. “Meestal doet deze situatie zich een aantal dagen per week voor, soms zelfs dagelijks. Daardoor komt uiteindelijk de kwaliteit van de zorg en dus de veiligheid van onze patiënten in gevaar”, zegt Gaakeer.

De Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen vindt de conclusies van Gaakeer zorgwekkend. De patiëntveiligheid mag nooit in het geding komen. Voorzitter Ties Eikendal vindt dan ook dat het terugbrengen van het aantal SEH’s alleen kan als dit daadwerkelijk leidt tot betere zorg, of vanuit het oogpunt decentralisatie. Indien er inderdaad afbouw plaatsvindt moet bereikbaarheid en capaciteit voorop staan, vindt Eikendal. 

Door: Redactie Nationale Zorggids