Normal_rolstoel_handicap_speciaal_onderwijs_mytylschool_haren

Medici van de Vrije Universiteit in Amsterdam gaan onderzoeken hoe gebed en wonderlijke genezing samenhangen. Promoverende huisarts Dirk Kruijthoff gaat met zijn team verhalen van mensen vastleggen die stellen door gebed te zijn genezen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die in een rolstoel zaten en opeens weer konden lopen. Buitenlands onderzoek is volgens de huisarts niet goed uitgevoerd, daarom gaat hij zelf onderzoeken of er misschien toch een wetenschappelijke verklaring is voor de genezing. Dit meldt Trouw. 

Op de vraag of gebedsgenezing echt werkt, kan huisarts Kruijthoff geen antwoord geven. Echter blijkt dat een aantal mensen waar voor gebeden is in kerken en andere christelijke groepen, genezen lijken te zijn. Het team van de Vrije Universiteit gaat onderzoeken of medicijnen of andere medische behandelingen wellicht invloed hebben gehad op deze genezing.

De medici hebben van de 15 casussen inmiddels al 11 kunnen ontkrachten. In die gevallen was in de medische literatuur al eerder gesproken over vergelijkbare situaties. Toch blijven er een paar casussen over die vragen om verder onderzoek. Kruijthoff zal met de patiënten in gesprek gaan om uit te zoeken wat zij precies ervaren hebben en of daar andere verklaringen voor kunnen zijn.

In het buitenland werd ook onderzoek gedaan naar het fenomeen van gebedsgenezing. Echter blijken die onderzoeken wat gaten te hebben die de resultaten in twijfel trekken. De huisarts denkt dat de resultaten van zijn eigen onderzoek nog zo’n drie jaar op zich laten wachten. In de tussentijd hoopt hij met meer mensen in contact te komen die genezen zijn door gebedsgenezing.

Door: Redactie Nationale Zorggids