Normal_ziekenhuismaaltijd_ziekenhuis_eten

Ziekenhuizen die hun patiënten diepvriesmaaltijden geven, verspillen minder voedsel dan ziekenhuizen die vers eten bereiden. Dit blijkt uit een onderzoek van Wageningen Universiteit, waarbij de verschillende voedselconcepten van ziekenhuizen met elkaar werden vergeleken. Dat meldt NOS.

Ziekenhuizen die nog vers koken gooien 40 procent van de maaltijden weg. Dat is bij ziekenhuizen die diepvriesmaaltijden verstrekken bijna 20 procent minder. Ziekenhuizen die overstappen op de nieuwe methode kunnen zo op jaarbasis tot 150.000 euro besparen. 

Twee jaar geleden stapten de Gelre ziekenhuizen over op diepvriesmaaltijden. “Voorheen kookten we hier vers en gokten we hoeveel mensen een bal gehakt wilden, hoeveel vis en hoeveel een omelet. Uiteindelijk houd je dan veel over”, zegt Hendri Markvoort, hoofd voeding. Sinds de ziekenhuizen zijn overgestapt, pakken ze enkel de maaltijden die ze nodig hebben. Hierdoor gooit het minder eten weg en heeft het minder personeel in de keuken nodig. Bovendien vinden patiënten de diepvriesmaaltijden lekkerder dan het zelf gekookte eten, zegt Markvoort. De maaltijden worden langzaam opgewarmd op warmhoudplaten in plaats van snel in de magnetron.

Door de nieuwe manier van voedselverstrekking kunnen patiënten later op de dag aangeven wat ze willen eten. Ook hebben ze meer keuze. Voorheen moesten patiënten in de Gelre ziekenhuizen ruim van tevoren aangeven wat ze wilden eten en hadden ze keuze uit drie gerechten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids