Normal_horloge

Patiënten moeten steeds langer wachten op een afspraak met een medisch specialist in een ziekenhuis. Hoewel minister Schippers van Volksgezondheid de zorgkosten wist te beheersen, zijn ziekenhuizen nog niet tevreden. Nederland vergrijst verder en het aantal behandelingen blijft sneller stijgen dan de jaarlijkse 1 procent die de minister heeft vastgelegd. Dat meldt Trouw. 

Onderzoeksbureau Mediquest deed in opdracht van het NRC Handelsblad onderzoek naar de wachttijden bij medisch specialisten. In de afgelopen twee jaar is de wachttijd gestegen van 3 weken naar 3,5 weken. Een op het eerste zicht kleine stijging, echter zijn deze cijfers slechts een gemiddelde. Vooral bij sommige poliklinieken zijn de wachttijden langer dan 3,5 weken.

Zorgeconoom Guus Schrijvers noemt de stijging zorgelijk. “Als de wachtlijst stabiel blijft, heeft het ziekenhuis alleen een logistiek probleem. Laat al het personeel een paar dagen extra werken en de wachtlijst is verdwenen. Als er nu niets gebeurt, zullen de wachttijden alleen maar oplopen”, vreest Schrijvers. 

Door: Redactie Nationale Zorggids