Normal_ok_complex_2017_st_jansdal

De allereerste operatie in het nieuwe OK-complex van Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk is een feit. Na anderhalf jaar bouwen is afgelopen weekend het splinternieuwe OK-complex in gebruik genomen. Hiermee is het eerste deel van het bouwtraject is afgerond. Dit meldt Ziekenhuis St Jansdal.

Het grootschalige bouwtraject was nodig om te zorgen dat St Jansdal in de toekomst kan voldoen aan de wensen en eisen voor alle typen operaties. Er zijn zes nieuwe operatiekamers en een Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) gebouwd boven op de Spoedeisende Hulp en de huisartsenpost.

Bij het interieurontwerp stond de missie van het St Jansdal centraal: “Met liefde en compassie de beste zorg verlenen in een helende omgeving”. Stressreductie bij patiënten was een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van het interieur. Hoofd Operatieafdeling Gea Rozenberg: “Het moest een weerspiegeling worden van onze ambitie: ontvankelijk, warm, veilig, herkenbaar, sprankelend, fris en rust. Bij het ontwerp is er rekening mee gehouden dat er zoveel mogelijk daglicht het complex binnen kan komen.”

Een grote verbetering in het nieuwe OK-complex is het luchtbehandelingsysteem Opragon. Bouwmanager Ed Bakker: “Het hele complex is voorzien van dit innovatieve systeem. Het systeem zorgt voor een optimale hygiëne en een optimale werkplek. De gehele operatiekamer geldt als ‘schoon gebied’ en kan dus veel flexibeler gebruikt worden door artsen en hun teams. Het operatieteam heeft daardoor meer bewegingsruimte.” St Jansdal is het eerste ziekenhuis in Nederland dat alle operatiekamers en opdekruimten van het Opragonsysteem heeft voorzien. Ook de Centrale Sterilisatie Afdeling is gemoderniseerd en voorzien van de nieuwste sterilisatieapparatuur.

Nu het eerste deel van het bouwtraject is afgerond, gaat fase twee van de verbouwing van start. De personele ruimten, de apparatuurbergingen, de holding (voorbereidingsruimte) en de recovery (uitslaapkamer) binnen het oude operatiecomplex worden verbouwd. De oplevering hiervan is naar verwachting in juli 2017. Daarmee zal hele bouwproject afgerond zijn.

Door: Redactie Nationale Zorggids