Normal_headset_muziek_dj

Het Rotterdamse Erasmus MC hoopt dat alle Nederlandse ziekenhuizen hun patiënten op de operatietafel binnenkort gaan voorzien van een koptelefoon. Uit het onderzoek ‘Muziek als Medicijn’ van professor Hans Jeekel blijkt dat patiënten na de operatie minder pijn, angst en stress ervaren als ze tijdens de operatie van muziek konden genieten. Dat meldt de Volkskrant. 

Al eerder leverden onderzoekers aanwijzingen voor het effect van muziek tijdens de operatie, maar was er geen klinkklaar bewijs voor. Jeekel zegt dat nu wel te hebben, dankzij twee extra studiejaren waarin veel onderzoek is gedaan naar de medisch werking van muziek. De professor weigert in detail te treden, omdat alles in een nog te publiceren wetenschappelijke publicatie staat.

Jeekel is een samenwerking aangegaan met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. “Als musicus weet ik wat muziek met mensen doet. Maar stel je voor dat je dat ook echt zou kunnen meten!”, zegt een enthousiaste André Heuvelman, trompettist bij het orkest. Meten is ook meteen het doel van de samenwerking: wat gebeurt er met de hartslag van de patiënt gedurende diverse uiteenlopende composities? Op basis daarvan willen ze vaststellen welke soort muziek het meest gezond is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids