Normal_medicijnen_geneesmiddelen

De komende jaren gaat het Erasmus MC in Rotterdam meer biosimilars voorschrijven. Biosimilars zijn biologische geneesmiddelen die soortgelijk zijn aan het origineel, maar goedkoper. Door deze medicijnen voor te schrijven verwacht het ziekenhuis voor 2020 ongeveer 20 miljoen euro per jaar te besparen. Dat meldt het Erasmus MC. 

Naast het feit dat biosimilars goedkoper zijn, zorgen ze ervoor dat farmaceutische bedrijven gedwongen worden hun merkmedicijn met tientallen procenten te verlagen. Biosimilars hebben dezelfde werking als merkmedicijnen, zijn even veilig en hebben dezelfde bijwerkingen.

De apotheek van professor Arnold Vulto, hoogleraar ziekenhuisfarmacie, beschikt samen met de Katholieke Universiteit Leuven over een onderzoeksgroep met daarin twee promovendi en vier hoogleraren. Het gebruik van biosimilars is niet nieuw voor het Erasmus MC. Zo beschikt het al enkele jaren over biosimilars van epo en filgrastim, respectievelijk voor rode en witte bloedcellen.

“Alleen al met deze twee hebben we de afgelopen jaren tonnen op de geneesmiddelenrekening bespaard. In 2015 hebben we op de inkoop van groeihormoon 1,5 miljoen euro kunnen besparen. Daar is in 2016 nog zo’n 700.000 euro bijgekomen”, zegt Vulto. Hoewel het enorme besparingen oplevert voor het ziekenhuis, wordt niet alles in het ziekenhuis zelf gestoken. Het bespaarde geld gaat onder andere terug naar de aanvragende afdelingen, voor bijvoorbeeld ruimte voor het gebruik van dure nieuwe medicijnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids