Normal_tattoo_tatoeage

Het VUmc opent vandaag de eerste tattoopoli van Nederland. Mensen die door een tatoeage last hebben van huidproblemen kunnen daar terecht voor onderzoek. Dat meldt de Volkskrant.

Lang niet iedereen reageert allergisch op de inkt van een tatoeage, maar vooral mensen met rode inkt of rode inkttinten in hun huid kunnen allergisch reageren. Klachten hoeven niet per se direct te ontstaan, soms manifesteert een allergie zich pas jaren na het zetten van de tattoo.

Het VUmc wil het effect van rode inkt op de huid achterhalen door te experimenteren met kweekhuid, huid gemaakt van menselijk celmateriaal. In de kweekhuid injecteren de onderzoekers rode inkt om vervolgens de reactie van het afweersysteem te volgen. Op basis van deze conclusies wil het VUmc een betere behandeling ontwikkelen voor mensen met een allergische reactie op rode inkt of rode inkttinten.

Meestal krijgen patiënten met dergelijke huidproblemen zalfjes of injecties met daarin hormonen, maar die zijn niet altijd even effectief. Soms wordt, als niets anders werkt, laserbehandeling ingezet. “Daarmee haal je niet alle inkt uit de huid. Mogelijk blijft de stof die reacties veroorzaakt zitten. We gebruiken CO2-laserbehandeling, dan wordt de tatoeage weg geschraapt”, zegt dermatoloog in opleiding Sebastiaan van der Bent. Hij heeft regelmatig contact met tatoeëerders om onbekende huidproblemen te bespreken en waardoor deze eventueel ontstaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids