Normal_slaap_slapen_bed_voeten

Wie veel stress heeft, slaapt slecht. En wie slecht slaapt ervaart daardoor problemen op de werkvloer. Onderzoek van promovendi Michelle van Laethem van de Radboud Universiteit in Nijmegen toont aan dat piekeren, stress en een slechte nachtrust samen een vicieuze cirkel vormen waar men moeilijk uit komt. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Hoewel het voor de hand ligt dat deze factoren onderling verband hebben, was er tot op heden geen uitgebreid onderzoek naar gedaan. Van Laethem wilde daarom aantonen wat de onderlinge relatie is en hoe zowel werkgevers als werknemers kunnen voorkomen dat men slecht presteert op het werk. “Het belangrijkste is om te bekijken wat je preventief kunt doen om werkstress binnen de perken te houden.”

Stress is een van de redenen waarom iemand slecht kan slapen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hoge werkdruk of te weinig werkvariatie. En wie slecht slaapt door stress, zal daar de volgende dag in ieder geval niet beter van presteren. Ook kan de gezondheid lijden onder stress en slaapproblemen. Deze vicieuze cirkel moet daarom doorbroken worden om weer in een gezond patroon te komen. Het belangrijkste is volgens Van Laethem om zelf goed te letten op je werk- en rustmoment en om goed te herstellen op vrije dagen. Dat kan onder andere door sporten, maar ook door met vrienden af te spreken.

Voor het onderzoek is gekeken naar zowel de lange- als de kortetermijneffecten. Ruim drieduizend Nederlandse en Zweedse deelnemers werd met lange tussenpozen ondervraagd. Nederlandse promovendi deden mee aan een dagboekstudie die vooral op de korte termijn onderzocht wat de effecten zijn van slapeloosheid. Michelle van Laethem promoveert vandaag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Door: Redactie Nationale Zorggids