Normal_bloeddruk_bloeddrukmeter

Hoge bloeddruk is wereldwijd al jaren één van de grootste gezondheidsrisico's. Steeds meer mensen hebben een hoge bloeddruk, zo blijkt uit een nieuw grootschalig internationaal onderzoek. Cardioloog Angela Maas van het Radboudumc heeft hiervoor enkele oorzaken. Zo is de samenleving steeds stressvoller, leven mensen ongezonder en zijn er minder rustmomenten in de levens van vele mensen. Dat meldt NOS.

Een hoge bloeddruk is gevaarlijk, aldus Maas. “Hoge bloeddruk versnelt de veroudering van de bloedvaten. Het zorgt voor aderverkalking en verstijving van de bloedvaten. Eigenlijk maakt het je sneller oud dan normaal.” Vrouwen hebben meer last van een hoge bloeddruk dan mannen zodra ze ouder zijn dan vijftig, dit heeft vooral te maken met de overgang. Maar onder de vijftig jaar hebben mannen meer last van een hoge bloeddruk dan vrouwen. Een hoge bloeddruk is leeftijdsafhankelijk, zegt de cardioloog. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op een te hoge bloeddruk.

Maar ook jongere mensen hebben steeds vaker last van een hogere bloeddruk, dit komt deels door het groeiend aantal jongeren met overgewicht. Maas adviseert mensen meer te bewegen, gezonder te eten en vooral ook minder stress toe te laten. Indien iemand toch een hoge bloeddruk heeft, raadt ze medicijnen aan. “Hoge bloeddruk is goed te bestrijden. Dus je doet jezelf tekort als je geen medicijnen neemt.”

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt erfelijkheid tevens een rol te spelen. Dit maakt een hoge bloeddruk complexer dan aanvankelijk gedacht. Er zijn 31 genetische varianten ontdekt die een hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Iedere variant heeft een specifieke behandeling nodig, stellen de onderzoekers. Artsen hanteren nu nog veelal eenzelfde behandeling bij mensen met een hoge bloeddruk. De onderzoekers vinden daarom dat er meer maatwerk nodig is, om zo passende zorg te verlenen aan een ieder met een hoge bloeddruk. 

Door: Redactie Nationale Zorggids