Logo_logo_lumc_leids_universitair_medisch_centrum

Op donderdag 12 januari droegen Arno Roest en Mark Hazekamp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een 3D-geprint hartmodel over aan Museum Boerhaave. Het hartmodel diende als voorbereiding op een zeer gecompliceerde operatie op Jasmijn, die destijds drie maanden oud was. Dat meldt het LUMC.

In de zomer van 2014 opereerde kinderhartchirurg Hazekamp voor het eerst een jong babyhart nadat hij de operatie voorbereid had met behulp van een 3D-geprint hartmodel van het kindje. Hier bestonden geen handboeken of protocollen voor. In de wereld van de hartchirurgie was het dan ook een unieke operatie. Het gaat nog steeds goed met Jasmijn, die nu 2,5 jaar oud is. 

Museum Boerhaave nam contact op met de artsen, met de vraag of het hartmodel deel kon uitmaken van de museumcollectie. In het bijzijn van de ouders, Jasmijn en haar broer overhandigden de artsen Roest (kindercardioloog) en Hazekamp het model aan de directeur van Museum Boerhaave, Dirk van Delft.

Jasmijn had een ingewikkelde hartafwijking, met onder andere een vernauwde aortaboog, een opening tussen de hartkamers, een rechter hartkamer met dubbele uitgang en een omgekeerde stand van de grote slagaders. De vraag was of dit hart zodanig geopereerd kon worden dat er twee werkzame hartkamers overbleven, of dat er maar één werkzame hartkamer kon overblijven. Daarom werd in samenwerking met de afdeling Radiologie van het LUMC een CT-scan gemaakt en aan de hand van deze scan werd een 3D-geprint model van het hart van Jasmijn. Zo konden de artsen de beste manier om te opereren kiezen.

Door: Redactie Nationale Zorggids