Logo_logo_reumafonds

Op 21 en 22 januari zetten ruim 13.000 wandelaars gezamenlijk stappen tegen reuma. De duizenden deelnemers aan de Egmond Wandel Marathon tegen reuma sponsoren met hun deelname het Reumafonds dat met de opbrengst reumaonderzoek naar betere behandeling van reuma financiert. Onder de wandelaars zijn veel mensen met reuma die ondanks hun beperkingen de routes van 10,5 of 21,1 kilometer afleggen. Dat meldt het Reumafonds.

In Nederland leven meer dan 2 miljoen mensen met een vorm van reuma. Reuma is een verzamelbegrip voor meer dan honderd chronische aandoeningen met klachten in of rond de gewrichten. Door ontstekingen of slechte kwaliteit van kraakbeen is bewegen voor reumapatiënten geen makkelijke opgave. Voor velen van hen is bewegen wel heel belangrijk. Waar vroeger strikte rust werd voorgeschreven heeft onderzoek uitgewezen dat bewegen bij veel reumatische aandoeningen klachten juist kan verminderen.

Dat bewegen belangrijk is, wil het Reumafonds samen met organisator Le Champion met dit wandelevenement op een positieve en sportieve manier uitdragen. Wandelen is een goede manier van bewegen. Het draagt bij aan soepelere gewrichten en sterkere spieren.

'Ik weet uit ervaring hoe belangrijk het is om in beweging te blijven, juist als je reuma hebt’, zegt ambassadeur Anita Witzier. ‘Bij evenementen als de Egmond Wandel Marathon tegen reuma steek ik mensen met reuma daarom graag een hart onder de riem’. Naast haar persoonlijke aanwezigheid bij de stand van het Reumafonds op de Wandel Expo (het begin- en eindpunt van de wandelmarathon in Egmond aan Zee), maakt Witzier ook virtueel haar opwachting in de fotohoek bij de Reumafonds stempelpost in Castricum aan Zee. Deelnemers kunnen daar met haar op de foto tijdens een korte pauze, en genieten van muziek.

De Egmond Wandel Marathon tegen reuma kent verschillende afstanden en routes. Er is een noordelijke en een zuidelijke route, die op 21 en 22 januari kunnen worden gewandeld. Deelnemers kiezen voor 10,5 of 21,1 kilometer. De noordroute voert wandelaars naar de Schoorlse duinen en de zuidelijke route over het strand en de duinen richting Castricum. De start en finish zijn in Egmond aan Zee.

Door: Redactie Nationale Zorggids