Normal_edith_schippers_3__2_

Het huidige systeem van medicijnontwikkeling is niet duurzaam. De betaalbaarheid van nieuwe medicijnen komt steeds verder onder druk als we niets veranderen. Tijdens een bijeenkomst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs, hebben Europese ministers van Volksgezondheid gevraagd om ondersteuning te bieden bij de noodzakelijke veranderingen. Namens Nederland was minister Schippers van Volksgezondheid aanwezig bij deze mondiale bijeenkomst. Dit meldt Rijksoverheid.

Samen optrekken moet ervoor zorgen dat nieuwe innovatieve medicijnen wereldwijd sneller beschikbaar worden voor de patiënt, tegen lagere en aanvaardbare prijzen, beter inzichtelijk is welke nieuwe medicijnen eraan komen en nieuwe businessmodellen worden ontwikkeld. Binnen de OESO is een platform dat zich hierover buigt, waar Nederland aan deelneemt.

"De internationale wind is echt aan het veranderen, het aantal landen dat aandringt op verandering groeit snel", aldus Schippers. "Dat heb ik ook hier vandaag in Parijs gemerkt". Naast de aanwezige Europese landen steunden onder andere ook Canada, Chili, Australië, Israël, Zuid-Korea en Japan het idee om samen op te trekken.

Door: Redactie Nationale Zorggids