Logo_hartstichting_logo

De Hartstichting heeft voor de 30e keer de Dekkerbeurzen uitgereikt. In totaal 13 getalenteerde wetenschappers hebben een persoonlijke onderzoeksbeurs ontvangen. Met deze beurzen kunnen zij de komende jaren vernieuwend onderzoek doen naar hart- en vaatziekten. Dit meldt de Hartstichting.

Het Dekkerprogramma is opgezet om de carrières van toponderzoekers én de ontwikkeling van hart- en vaatonderzoek te stimuleren. De afgelopen drie decennia heeft de Hartstichting in totaal 55 miljoen euro geïnvesteerd. Dit heeft ertoe geleid dat artsen hart- en vaatziekten beter kunnen opsporen én behandelen. De 13 toponderzoekers die op 18 januari een Dekkerbeurs kregen, zijn allen werkzaam aan een Universitair Medisch Centrum, universiteit of onderzoekcentrum. Ze zijn als beste naar voren gekomen uit 86 aanvragen die de Hartstichting in 2016 heeft ontvangen. Een uitgebreide selectieprocedure ging hieraan vooraf.

De toegekende onderzoeken, die een totaalbedrag van ruim 3,5 miljoen euro vertegenwoordigen, richten zich op oplossingen om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter te behandelen. Tegenwoordig slikken veel mensen met (een hoog risico op) hart- en vaatziekten bloeddruk- en cholesterolverlagers, vaak voor onbepaalde tijd. De voordelen zijn voor de patiënt niet altijd duidelijk, wat stoppen met medicatie in de hand werkt. Ook wordt er onderzoek verricht naar ernstige slagaderverkalking in de vaten kan leiden tot een hart- of herseninfarct.

De onderzoeken hebben belangrijke resultaten opgeleverd voor hart- en vaatpatiënten, bijvoorbeeld op het gebied van hartstilstand. Dankzij de ontdekking van erfelijke factoren die hartritmestoornissen (en daardoor een hartstilstand) kunnen veroorzaken, kunnen artsen mensen met zo’n erfelijke aanleg opsporen en behandelen voordat zij een hartstilstand krijgen. Ook op het gebied van bepaalde hersenbloedingen is veel vooruitgang geboekt. Artsen kunnen mensen met een grote kans op een aneurysma nu screenen, zodat een dergelijke bloeding kan worden voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids