Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Lifelines, het grootste bevolkingsonderzoek van Noord-Nederland, moet bezuinigen. De subsidie van 106 miljoen euro is bijna verbruikt. Aan het eind van dit jaar sluiten de locaties in Assen, Hoogeveen, Drachten en Heerenveen. Hierdoor verliezen waarschijnlijk tientallen mensen hun baan. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Op dit moment bevindt Lifelines zich in de tweede testronde. Onduidelijk is of er ooit nog een derde ronde komt. Als die er komt is dat in 2019 of zelfs later, schrijft Lifelines-directeur Saakje Mulder in een brief aan het personeel.

Medewerkers verliezen niet alleen hun baan vanwege de sluiting van de vier locaties, ook het efficiënter opzetten van toekomstig onderzoek speelt hierin een rol. De organisatie spreekt nog niet van gedwongen ontslagen. Volgens de vakbonden, die het fijne van de situatie nog niet weten, kan boventallig personeel eventueel een herkansing krijgen bij het UMCG, waar Lifelines een onderdeel van is.

Vorige week nog vroeg UMCG-bestuursvoorzitter Jos Aartsen nog om meer inzet van het ministerie van Volksgezondheid. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak zei hij: “Daarom doen we een beroep op het ministerie van Volksgezondheid en de provincies om zich samen met het UMCG  en de Rijksuniversiteit Groningen maximaal in te zetten voor een derde screeningsronde.”

Door: Redactie Nationale Zorggids