Normal_infuus_ziekenhuis_vloeistof

Bijna 1.200 mensen hebben zich dankzij een oproep van een 25-jarige vrouw aangemeld als stamceldonor. De vrouw heeft een zeer zeldzame en agressieve vorm van lymfeklierkanker (Hodgkinlymfoom), en haar enige kans op genezing is een stamceltransplantatie. Ze is volledig afhankelijk van een match met cellen van iemand anders. Dat meldt NOS.

“Ik kan je niet vertellen hoe blij ik zal zijn als er een match is in de donorbank die stamcellen geeft die ervoor kunnen zorgen dat ik kan blijven leven”, zegt de 25-jarige Lindsay van den Bosch. Ze heeft op dit moment een overlevingskans van dertig procent, afhankelijk van de match. Eerde chemobehandelingen sloegen niet aan, evenals een stamceltransplantatie met haar eigen cellen.

De kans dat ze een match vindt is niet groot, zegt Ditha Kaarls van Stichting Matchis. “De kans dat twee vreemde mensen met elkaar matchen is minder dan één op de 50.000”, zegt Kaarls in het Radio 1 Journaal. Ze vreest dat Van den Bosch met haar actie geen passende donor zal vinden, maar  ze is blij met alle nieuwe registraties. Het kan in de toekomst veel betekenen voor iemand anders. Ze roept mensen dan ook op om zich te blijven registeren als stamceldonor.

Door: Redactie Nationale Zorggids