Normal_baarmoederhals_kanker_weefsel_cel

Het vernieuwde bevolkingsonderzoek is gestart. Vanaf 23 januari worden de eerste uitnodigingsbrieven van het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gestuurd naar vrouwen in de regio’s Haaglanden, Rotterdam Rijnmond, Zeeland en Midden en West-Brabant. Het bevolkingsonderzoek wordt gefaseerd ingevoerd, vrouwen in Noord Nederland ontvangen in maart een uitnodiging. Dat meldt het RIVM.

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden nog steeds uitgenodigd voor een uitstrijkje. Een van de belangrijkste veranderingen is dat het onderzoek van het uitstrijkje in het laboratorium anders is. Het uitstrijkje wordt nu eerst getest op het humaan papillomavirus (HPV). Alleen als HPV gevonden wordt, wordt hetzelfde uitstrijkje in het laboratorium beoordeeld op afwijkende cellen. De nieuwe manier van testen is beter. Hierdoor kunnen is bij nog meer vrouwen te ontdekken of zij een verhoogd risico hebben op baarmoederhalskanker.

Een andere verandering is dat vrouwen ook kunnen meedoen met de zelfafnameset. Hiermee neemt de vrouw zelf thuis vaginaal materiaal af en stuurt dit op naar het laboratorium waar het wordt getest op HPV. Met de zelfafnameset hoopt het RIVM de drempel om deel te nemen verder te verlagen. 

Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden er ruim 200 vrouwen aan deze ziekte. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek verkleint de kans om te overlijden aan baarmoederhalskanker. Zonder bevolkingsonderzoek zouden ongeveer 400 vrouwen per jaar overlijden aan baarmoederhalskanker. Door de vernieuwing in het bevolkingsonderzoek baarmoederhals¬kanker is de verwachting dat jaarlijks 100 gevallen van baarmoederhalskanker en 35 sterfgevallen extra worden voorkomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids