Logo_zorginnovatieprijs2017

Ondernemers kunnen vanaf dinsdag 24 januari hun zorginnovaties via zorginnovatie.nl aanmelden voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2017. De Nationale Zorginnovatieprijs is een jaarlijks terugkerend initiatief van Stichting Zorginnovatie Nederland en haar partners om scale-ups (bedrijf met gemiddelde jaarlijkse groei van werknemers of omzet van 20 procent per jaar) in de zorg- en welzijnssector te steunen. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 15.000 euro om zijn bedrijf verder te ontwikkelen. Dat melden Stichting Zorginnovatie Nederland en Health Valley.

Veel partijen zijn op zoek naar ideeën of innovaties om hun zorgverlening te verbeteren, om ze verder te helpen ontwikkelen of om in te investeren. Andersom zijn innovatieve ondernemers of startups vaak op zoek naar partners. "En dan komen wij in beeld", aldus Marc Kalf, voorzitter Stichting Zorginnovatie Nederland. "Vanuit ons online platform ZorgInnovatie.nl helpen wij vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Innoveren doe je immers samen. Door actieve matchmaking versnellen we innovatie in zorg en welzijn. Met de Zorginnovatieprijs geven we daar voor één veelbelovende partij nog een extra boost aan."

In 2016 won de ScopeControl van Dovideq medical de zorginnovatieprijs. Dovideq kreeg de innovatieprijs toegekend omdat het met de ScopeControl 's werelds eerste volledig automatische testapparaat voor endoscopen op de markt heeft gebracht. ScopeControl kan binnen twee minuten defecte of twijfelachtige endoscopen herkennen; met deze innovatie vergroot het bedrijf niet alleen de veiligheid van de patiënt, maar gaat het ook vertragingen in de operatiekamer tegen en verlaagt het de reparatie- en overall-kosten.

Bedrijven die willen meedingen naar de prijs moeten aan een aantal richtlijnen voldoen. Zo moet hun innovatie al gevalideerd en geïmplementeerd zijn en moet de ondernemer de bedrijfsvoering zelf op zich kunnen nemen. Bovendien moet de innovatie een aantoonbaar duurzaam verdienmodel opleveren en geschikt zijn voor in ieder geval de Nederlandse markt.
 
De inschrijving voor de Nationale Zorginnovatieprijs loopt tot vrijdag 24 februari 17.00 uur. Een vakjury kiest de uiteindelijke winnaar op 9 maart tijdens het Health Valley Event. Zij zal de inzendingen beoordelen op originaliteit, haalbaarheid, (internationale) schaalbaarheid en de toegevoegde waarde voor de patiënt en/of zorgverlener.

Door: Redactie Nationale Zorggids