Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft op 23 januari het Werkplan 2017 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar de Tweede Kamer gestuurd. In het werkplan beschrijft de inspectie de activiteiten die zij voor dit jaar gepland heeft. Ook de thema’s die in 2017 de meeste aandacht krijgen staan erin. Dit meldt de IGZ.

Bijna alle zorgverleners zetten zich in om de best mogelijke zorg te verlenen. Het uitgangspunt in het toezicht blijft daarom gezond vertrouwen. Fouten en ongelukken zijn helaas onvermijdelijk. Van belang is dat daarvan wordt geleerd. Daar geeft de IGZ zorgverleners de ruimte voor. Ook de inspectie zelf wil leren en verbeteren. “We werken aan het vertrouwen van zorgverleners en bevolking. Dat doen wij door met hen in gesprek te gaan en open te zijn over ons werk.”

Het streven van de IGZ is dat elke zorgverlener zorg biedt die hij of zij zijn naasten zou gunnen. Zorg die rekening houdt met de wensen, behoeften en leefwereld van de patiënt of cliënt. Daar wordt op gelet in het toezicht.

In het Werkplan 2017 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wordt gewerkt aan een aantal belangrijke thema’s. Het gaat om medicatieveiligheid, goed bestuur, netwerkzorg in een veranderende zorgsector en disfunctioneren. Daarnaast willen de IGZ en de Inspectie Jeugdzorg fuseren voor meer deskundig toezicht op de jeugdhulp.

De gezondheidszorg verandert in hoog tempo. De IGZ blijft ook in 2017 het toezicht daarop aanpassen. Zo heeft de zorg aan kwetsbare mensen in de samenleving, zoals ouderen, mensen met psychische problemen of met een beperking en asielzoekers de volle aandacht. Er wordt ook gecontroleerd of zorgverleners zich houden aan de regels voor het melden van huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast kijkt de IGZ meer dan ooit naar de kwaliteit van bijvoorbeeld medische websites of apps.

Door: Redactie Nationale Zorggids