Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Afgelopen maandag bleek uit onderzoek van het Nationaal Zorgdebat dat één op de vijf huisartsen overgebleven medicijnen bewaart voor patiënten die de hoge zorgkosten niet kunnen betalen. Huisartsen spreken zich hierover uit, want patiënten die de door de hoge kosten geen medicijnen kunnen betalen hebben er wel recht op. Dat melden RTL Nieuws en NOS.

Huisarts Dennis Pot doet het ook: medicijnen geven aan mensen die de eigen bijdrage niet kunnen betalen. Het gaat om zogenoemde restantpillen die vernietigd moeten worden als ze niet meer door de originele patiënt worden gebruikt.

“Soms brengen patiënten medicijnen mee terug en dan bewaren we ze. Het moet wel gaan om nuttige medicijnen, en het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe ze zijn bewaard”, zegt Pot. Zo zou hij niet zomaar antibiotica geven aan iemand anders. Maar allergiepillen of zakjes voor mensen met obstipatie wel. Mensen krijgen soms voor maanden pillen mee, die ze vervolgens slechts een week gebruiken. Zonde, vindt huisarts Pot.

Toosje Valkenburg is huisarts in Utrecht. Ook zij bewaarde medicijnen, zodat daklozen en verslaafden deze konden krijgen. “Deze groep heeft geen geld om die medicijnen te betalen of weet niet hoe ze er moet komen”, zegt Valkenburg. Valkenburg ziet samen met andere huisartsen dat patiënten steeds vaker zorgmijdend gedrag vertonen. Het verbruik van het eigen risico of eigen bijdrage kan ervoor zorgen dat mensen maandelijks honderden euro’s extra moeten betalen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids