Normal_toilet_wc_isabella_2734

De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft een petitie opgesteld om het grote tekort aan openbare toiletten aan de kaak te stellen. Morgen vindt er in Amersfoort een conferentie plaats over het aantal openbare wc’s. De stichting doet daarbij de oproep aan openbare ruimten om hun toiletten beschikbaar te stellen voor mensen die met spoed een wc nodig hebben. Mensen met een ziekte aan het spijsverteringskanaal ondervinden vooral problemen als zij zich in het openbaar bevinden. Dat meldt NU.nl.

Het is op dit moment ook niet duidelijk waar wel mensen wel kunnen gebruikmaken van een toilet. De app Hoge Nood is in het leven geroepen voor organisaties die hun wc beschikbaar stellen. Gebruikers kunnen middels deze app zien waar alle opengestelde sanitaire voorzieningen te vinden zijn. Mensen met de ziekte van Crohn, of een prikkelbaar darmsyndroom hebben hier baat bij, omdat ze vaak stante pede een toilet nodig hebben.

In Amsterdam zijn de meeste toiletten, maar Tilburg en Zwolle aanzienlijk minder. De online petitie, die inmiddels ruim 17.000 keer is getekend, pleit voor meer openbare wc’s. 

Door: Redactie Nationale Zorggids