Fotografie: Oscar Seykens

Ervaringsdeskundige en ambassadeur Jan Mulder draagt de Hersenstichting een warm hart toe. Hij roept op om tijdens de collecteweek zo veel mogelijk te doneren. “Dat geld is hard nodig voor hersenonderzoek. Daarmee kunnen we veel leed wegnemen.’ Mulder werd vorig jaar zelf getroffen door een TIA, ook een hersenaandoening. Dat meldt de Hersenstichting. 

Mulder stemde twee jaar geleden meteen in toen hij gevraagd werd om ambassadeur te worden. Jan vertelt met een grijnslach dat zijn inzet voor de Hersenstichting waarschijnlijk een fatale stap in zijn leven is geweest. "Naast ambassadeur ben ik nu ook ervaringsdeskundige."

Een jaar geleden werd hij zelf het slachtoffer van een hersenaandoening. "Het was vlak voor de uitzending bij DWDD", vertelt hij. "Ik was uitgenodigd om over Johan Cruijff te praten, die op die dag was overleden. In de schminkruimte begon ik ineens te zweten en ben toen naar de kamer van Matthijs van Nieuwkerk gestrompeld. Daar ben ik gaan liggen en moest ik overgeven. Later in het ziekenhuis konden ze op de hersenscans niets vinden en kreeg ik te horen dat het vrijwel zeker een TIA is geweest. Verder zagen ze dat ik een vernauwde nekslagader heb."

Jaarlijks krijgen zo’n 54.000 mensen een TIA. Een TIA is een tijdelijke hapering van de bloeddoorstroming in de hersenen, vaak door een klein stolsel dat een bloedvat blokkeert. Door het zuurstoftekort kunnen bepaalde lichaamsfuncties tijdelijk uitvallen. Het is vaak van korte duur, waarna de functies volledig herstellen. Ook Jan is gelukkig volledig hersteld van de TIA.

Tijdens de collecteweek van de Hersenstichting van 30 januari tot en met 4 februari zet Mulder zich opnieuw in om potentiële donateurs over de drempel te trekken. Zo is hij te zien in de televisiecommercial van de stichting. "Het is zo belangrijk dat mensen de Hersenstichting steunen. Er is veel geld nodig voor hersenonderzoek. Door nieuwe inzichten en therapieën kunnen we het leed van veel mensen wegnemen. Dat is ook het doel van de Hersenstichting die ik daarom van harte ondersteun."

Door: Redactie Nationale Zorggids