Normal_pinda_s_pinda-allergie

Wie kampt met een voedselallergie, is sneller geneigd om feestjes en sociale activiteiten te mijden. Dit blijkt uit een enquête die Allergieplatform heeft uitgevoerd onder bijna 900 mensen met een overgevoeligheid voor bepaalde soorten voedsel. Vandaag vindt de Allergiebeurs plaats in Jaarbeurs Utrecht, waar praktische tips worden gegeven voor mensen met zo’n overgevoeligheid of allergie. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Restaurants, feestjes en andere sociale activiteiten worden regelmatig omzeilt uit angst voor een allergische reactie. Maar uit de enquête blijkt dat mensen met een allergie vooral moeite hebben met onbegrip van mensen in hun omgeving. Vaak wordt gedacht dat het allemaal wel meevalt. Allergoloog Hanneke Oude Elbrink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bevestigt dat onbegrip lastig is voor de patiënten. Slaapproblemen en slecht presteren op school of het werk is ook onderdeel van de dagelijkse problemen van allergiepatiënten.

Voedselallergie kent verschillende klachten, maar kan in sommige gevallen levensbedreigend zijn. Wanneer men elkaar de hand schudt, kunnen restjes pinda al worden overgedragen. Wie daarna met diezelfde hand iets anders eet, kan alsnog een allergische reactie krijgen. “Genieten van een feestje in er niet meer bij”, zegt Oude Elbrink.

Ook in restaurants gaat het nog regelmatig mis doordat een bepaalde allergeen toch nog in het voedsel zit. Volgens de allergoloog zijn restaurants niet altijd zo nauwkeurig met het eten. “Door al die mensen die een placebo-dieet volgen, nemen restaurants het niet meer zo nauw met gasten die daadwerkelijk een allergie hebben.” Ook stellen veel mensen zelf de diagnose, terwijl alleen een arts dat kan doen. Hierdoor denken mensen dat zij een allergie hebben, terwijl dit wellicht niet zo is.

Door: Redactie Nationale Zorggids