Normal_trauma-heli_rutger_jan_screenshot

Vanaf 1 februari beschikt het Mobiel Medisch Team van het Radboudumc over een bloedvoorraad aan boord van de traumahelikopter, de Lifeliner3. Voor het aanleveren van bloed moest voorheen een extra vervoersmiddel rijden. Dit meldt Radboudumc.

De maatregel komt voort uit de wens van de Mobiel Medisch Teams in Nederland, dat bij ernstig traumatisch letsel op straat indien nodig levensreddende transfusies moet kunnen uitvoeren bij een slachtoffer. De bloedvoorziening in de Lifeliner wordt mogelijk gemaakt door ziekenhuis Bernhoven in Uden. Dit ziekenhuis ligt dicht tegen vliegbasis Volkel aan, waar de Lifeliner3 gestationeerd is. De logistieke aanlevering van bloed is hierdoor efficiënt geregeld. Naast het Mobiel Medisch Team van het Radboudumc gaat ook het Mobiel Medisch Team van Erasmus MC op korte termijn vliegen met een bloedvoorraad in de traumahelikopter.

Door de beschikbaarheid in de Lifeliner3 beschikt het team 24 uur per dag over een voorraad 0-negatief bloed dat ze direct kunnen gebruiken. Type 0-negatief bloed kan toegediend worden aan iedere patiënt, ongeacht bloedgroep.

Door: Redactie Nationale Zorggids