Normal_vitamines__supplementen_2

Gregory Sedoc (voormalig hordeloper) maakte op de Nationale Gezondheidsbeurs bekend dat vitamine D Supplement van het Jaar is geworden. Met ruim 20 procent van de stemmen is vitamine D volgens het publiek het meest favoriete voedingssupplement. De afgelopen weken werden duizenden stemmen voor de verkiezing uitgebracht. Deelnemers konden online en op de beurs een stem uitbrengen op hun favoriete vitamine, mineraal of kruid. Dat meldt Supplementinfo.nl.

Stemmers konden aangeven wat de reden is voor het gebruik van voedingssupplementen. 33 procent geeft 'werken aan de algemene gezondheid' aan, terwijl 20 procent een betere weerstand nastreeft. Ongeveer 11 procent neemt een supplement met een specifiek doel, zoals sterke botten, betere stoelgang of een beter geheugen. Winnaar vitamine D werd op de voet gevolgd door magnesium. Op de derde plaats eindigde de multivitamine, vervolgens visolie en de top vijf  sluit af met probiotica.

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad voor bepaalde groepen kan vitamine D meer aandacht gebruiken. Dat blijkt uit het in oktober vorig jaar gepubliceerde achtergrondrapport 'de eerste 2 jaar van de voedselconsumptiepeiling 2012-2016' van het RIVM. Vooral 50+ vrouwen en 70+ mannen volgen het advies nog beperkt op. Slechts 48 procent van de 50+ vrouwen neemt in de winter een vitamine-D-supplement en 38 procent in de zomer. Het aantal vrouwen dat vitamine-D-suppletie gebruikt is niet toegenomen in vergelijking met de voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Bij de 70+ mannen liggen deze getallen nog lager. 

Door: Redactie Nationale Zorggids