Normal_oor

Van 6 tot en met 10 februari is het de Week van het Oorsuizen, een initiatief van Stichting Hoormij. Gedurende deze week wordt aandacht besteed aan het groeiende probleem dat oorsuizen heet. Bijna 1 miljoen mensen hebben een vorm van oorsuizen (tinnitus), en dat aantal blijft toenemen. Het thema dit jaar is ‘Je bent niet alleen!’. Dat melden Stichting Hoormij en RTL Nieuws.

Patiënten met tinnitus worden vaak nog steeds niet serieus genomen. Daardoor krijgen ze niet de juiste zorg en kampen ze met psychische problemen, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS), onderdeel van Stichting Hoormij. Bij een groot deel van de miljoen mensen met tinnitus gaat het geluid nooit meer weg. Sommigen worden zo gek van het gepiep of gesuis, dat ze alle zin in het leven verliezen.

Patiënten met oorsuizen hebben door een constant geluid in hun oren last van slapeloosheid en depressies. Iets wat nog steeds niet serieus genomen wordt door huisartsen en specialisten. De NVVS wil daarom dat zij worden bijgeschoold en dat er geneeskundestudenten erover leren tijdens hun studie.

“Een huisarts denkt: ‘er is geen pilletje dat oorsuizen stop, de aandoening is niet levensbedreigend, u kunt er honderd mee worden, dus meneer, leert u er maar mee leven.’ Maar juist dat vooruitzicht is voor veel mensen ondraaglijk”, zegt Joop Beelen, directeur van de NVVS.

Tijdens de Week van het Oorsuizen zijn er op diverse locaties in het land informatiebijeenkomsten. Mensen met tinnitus geven hier samen met medici voorlichting over de aandoening. Er is deze week tevens een test beschikbaar om te horen hoe is het is om tinnitus te hebben. Deze test is te vinden op de website van Stichting Hoormij. 

Door: Redactie Nationale Zorggids