Normal_medicijnen

Kankerexperts vrezen voor de toekomst van de kankerzorg. Deze dreigt door de hoge medicijnkosten onbetaalbaar te worden. Zij vinden dan ook dat er snel actie ondernomen moet worden, om de oplopende kosten te drukken. Minister Schippers van Volksgezondheid is blij dat wetenschappers zich hierover hebben laten horen. Dat meldt NOS.

“Zij hebben die patenten en verkopen die aan de industrie. Het is goed dat ze daar nu andere voorwaarden aan willen gaan stellen”, zegt Schippers tegen NOS. Nederlanders betalen belasting om medicijnen door universiteiten te laten ontwikkelen, terwijl de patenten later worden verkocht aan de farmaceutische industrie. Geneesmiddelen die dan op de markt komen, zijn voorzien van een hoge prijs.

Farmaceuten stoppen veel geld in de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, zegt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (voorheen Nefarma). Daarom zijn de kosten van nieuwe geneesmiddelen zo hoog. Een farmaceutisch bedrijf gaat vaak meer dan een miljard euro uit aan de ontwikkeling van een nieuw middel. “Van de tien geneesmiddelen in ontwikkeling halen er negen de eindstreep niet, dan begrijpt u, dat geld moet ergens vandaan komen”, zegt Gerard Schouw, voorzitter van de vereniging. Universiteiten hebben niet de mogelijkheid om zoveel geld uit te geven aan medicijnonderzoek, waardoor ze genoodzaakt zijn de ontwikkeling ervan uit handen te geven.

Schippers heeft al enkele initiatieven toestemming gegeven om de kosten van geneesmiddelen te drukken. Zo heeft zij Stichting Fair Medicine een subsidie gegeven van bijna 3 miljoen euro. De stichting gaat een samenwerkingsverband aan met artsen, verzekeraars, patiënten, bedrijven en investeerders om zo de ontwikkel- en productiekosten zo laag mogelijk te krijgen. Tevens is Nederland samen met Oostenrijk, Luxemburg en België met farmaceutische bedrijven aan het onderhandelen over de kosten. Zwitserland en Ierland willen zich hier binnenkort bij aansluiten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids