Normal_dokter__arts__stethoscoop

Patiënten die om een second opinion vragen bij een andere dokter dan hun eigen, krijgen in de helft van de tijd een ander behandeladvies. Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 2.300 mensen blijkt dat een vijfde van de patiënten niet om een second opinion durft te vragen. 25 procent van de patiënten die wel om een tweede mening vroeg, had nadat ze het aangaven geen behoefte meer aan een ander behandeladvies. Dat meldt de Patiëntenfederatie.

De Patiëntenfederatie raadt het patiënten aan om een second opinion aan te vragen. Hoewel een goed tweede gesprek tussen de patiënt en zijn eigen dokter veel kan doen, blijkt dat dokters tijdens het eerste gesprek niet alles zeggen. “Maar je vraagt je wel af waarom daarvoor een tweede gesprek met de eigen arts nodig is. Dokters moeten altijd alle behandelopties met de patiënt bespreken. En niet pas nadat de patiënt zegt dat hij een tweede dokter wil laten meekijken”, zegt Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie. Van de 2.300 deelnemers die om eens second opinion vroegen, kregen 1.300 hiervoor ‘toestemming’ van de huisarts of zorgverzekeraar. De helft van hen kreeg een afwijkend behandeladvies.

Second opinions gaan vaak niet door omdat een zorgverzekeraar het afkeurt, of omdat de eigen arts weigerde. De laatste reden is niet toegestaan, omdat een patiënt altijd het recht heeft op een meekijkende arts. Patiëntenfederatie Nederland adviseert patiënten wel om vooraf te overleggen met de zorgverzekeraar.

Door: Redactie Nationale Zorggids