Normal_ziekenhuis_opereren_operatie_spoedeisende_hulp_seh

In 2015 vonden in Nederland ruim 2 miljoen SEH-bezoeken plaats. Eén op de drie patiënten had letsel door een ongeval, geweld of zelfbeschadiging. In ruim de helft van de gevallen kwam de patiënt naar de SEH-afdeling in verband met een ziekte of aandoening. Het aantal letselpatiënten op de SEH is geleidelijk gedaald. Het aantal ziekenhuisopnamen via de spoedeisende hulp is gestegen in de afgelopen 20 jaar, zo blijkt uit de meest recente cijfers van VeiligheidNL. 

In 2015 vonden naar schatting 670.000 SEH-bezoeken plaats in verband met een letsel door een ongeval. Hieronder vallen bezoeken in verband met letsel door een privé-, arbeids- of verkeerongeval en in verband met een sportblessure. Daarnaast waren er ruim 30 duizend SEH-bezoeken in verband met opzettelijk toegebrachte letsels, te weten letsels door geweld en letsels door zelfbeschadiging.

Het aantal SEH-bezoeken van mensen met letsel is in de loop der jaren fors gedaald, na zowel ongevallen als in verband met opzettelijk toegebracht letsel. Het aantal ziekenhuisopnamen via de SEH-afdeling is gestaag gestegen in de afgelopen 20 jaar. In 2015 kregen bijna 120.000 van de ruim 700.000 letselpatiënten op de spoedeisende hulp een vervolg in de vorm van een ziekenhuisopname.

De directe medische kosten van slachtoffers van een ongeval die op een SEH-afdeling van een ziekenhuis zijn behandeld en/of opgenomen zijn geweest, bedroegen naar schatting 1,9 miljard euro in 2015. De directe kosten door geweld of zelfbeschadiging 77 miljoen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids