Normal_dokter__arts__stethoscoop

Het voorschrijven van antibiotica is niet nodig voor patiënten met luchtweginfecties, zo staat in de Nederlandse richtlijnen. Toch doen huisartsen het vaak wel. Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL, zo meldt het onderzoeksinstituut. 

In meer dan de helft van de gevallen schrijven huisartsen bij een patiënt met keelontsteking antibiotica voor. De richtlijnen – de zogenoemde NHG-Standaarden – raden dat echter af. Volgens NIVEL zijn er twee redenen waarom artsen de standaarden negeren. Artsen vertrouwen ze niet, of patiënten dringen aan op het gebruik van antibiotica.

Over het algemeen staan Nederlandse huisartsen bekend als terughoudend als het gaat om het voorschrijven van antibiotica. Zij lijken zich ervan bewust te zijn dat veelvuldig gebruik van antibiotica leidt tot resistente bacteriën. Daarom schrijven zij terecht bijna nooit tweedelijnsantibiotica voor. Dat is antibiotica die veelal gebruikt wordt in ziekenhuizen of bij zeer ernstige infecties bij ouderen, astmapatiënten of patiënten met COPD. 

Door: Redactie Nationale Zorggids