Normal_vitamines__supplementen

Het aantal mensen met griep is de afgelopen week afgenomen, maar de griepepidemie is nog steeds gaande. Een griep is te voorkomen door één keer per week vitamine D toe te voegen aan brood en melk. Wie wekelijks een extra dosis vitamine D binnenkrijgt via zijn eten heeft volgens Britse onderzoekers 50 procent minder kans op de griep. Dat meldt RTL Nieuws.

Omdat het immuunsysteem van de mensen vitamine D gebruikt tegen bacteriën en virussen, zou een toevoeging van vitamine D aan het eten een sterke bijdrage kunnen leveren. Sommige Nederlandse producten bevatten al vitamine D, zoals halvarine of margarine.

“We moeten er goed over nadenken of het zinvol is om vitamine D aan brood en melk toe te voegen. Of je er voldoende van binnenkrijgt, hangt dan heel erg af van hoeveel melk en brood je krijgt”, zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. Vitamine D levert inderdaad een grote bijdrage bij het bestrijden van bacteriën en virussen, maar Schutte denkt dat het Brits onderzoek nog onvoldoende bewijs levert voor het voorkomen van griep.

De mens maakt bovendien zelf vitamine D aan, vooral buitenmensen. Schutte raadt het alleen jonge kinderen, zwangere vrouwen en ouderen wel aan om extra vitamine D te slikken. Een ieder die niet binnen een risicogroep valt, hoeft geen extra vitamines te slikken omdat er anders een risico op overdosering ontstaat. Dit leidt tot kalkafzettingen in het lichaam. Hoewel dit bijna nooit voorkomt, is het aan te raden om echt alleen vitamine D te slikken als dat nodig is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids