Normal_ziekenhuisbed__3_

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) publiceert gisteren Het Resultaat Telt Particuliere Klinieken 2015 en Het Resultaat Telt Ziekenhuizen 2015. Deze rapporten geven de data weer van particuliere klinieken en ziekenhuizen in Nederland op verschillende risico-indicatoren. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de risico’s in de ziekenhuizen verschuiven en dat de verbeterslag bij particuliere klinieken uitblijft. Dit meldt de IGZ. 

Door de analyse wordt bij beide branches duidelijk waar de risico’s liggen. Voorbeelden van deze indicatoren zijn bijvoorbeeld ongeplande heroperaties of infecties na een operatie. De inspectie verwacht van de particuliere klinieken en ziekenhuizen dat zij deze indicatoren gebruiken om hun zorg te verbeteren.

De inspectie concludeert dat het op een aantal onderdelen goed gaat met de particuliere klinieken. Maar vergeleken met 2014 is de grote verbeterslag die de inspectie had verwacht, niet te zien in de data van 2015. Onder andere de afspraken met ziekenhuizen over complicaties en incidenten moet verbeterd worden. Ook het correct gebruik van operatiekamers, passend bij het type ingreep, vraagt om verbetering. Uit het rapport blijkt ook dat een aantal zaken beter gaan dan vorig jaar. Bijvoorbeeld de registratie van implantaten en de regeling disfunctioneren medisch specialisten.

Uit de analyse van Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat het Elektronisch Voorschrijfsysteem (EVS) nog onvoldoende is ingericht op de polikliniek. Klinisch is het EVS wel goed ingericht. Ook de overdracht van medicatie-informatie behoeft aandacht. Te veel ziekenhuizen weten nog steeds niet wanneer en hoeveel medicatieverificatiegesprekken worden gevoerd. Ook is meer aandacht nodig voor diagnostiek en coördinatie. Een goede diagnose bepaalt namelijk de kwaliteit en de effectiviteit van alle volgende stappen in een behandeling.

Dit is de laatste keer dat de indicatoren van de ziekenhuizen en de klinieken apart gemeten en geanalyseerd zijn. Vanaf volgend jaar vormen de indicatoren van de ziekenhuizen en de particuliere klinieken samen een set.

Door: Redactie Nationale Zorggids