Normal_antibiotica_medicijnen_resistentie

Veiligheidsexperts waarschuwen voor antibiotica-resistente superbacteriën. De bacteriën dreigen een gevaar te worden voor de inwoners van de Europese Unie. Dat meldt NU.nl. 

Superbacteriën komen voor bij mensen, dieren en in voedsel. Jaarlijks komen er 25.000 mensen in de Europese Unie te overlijden door resistente bacteriën. Dit blijkt uit onderzoek van de European Food Safety Authority (EFSA) en de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Vooral het onnodige gebruik van antibiotica zorgt voor resistentie, zeggen de onderzoekers. Bacteriën krijgen hierdoor namelijk een impuls om sterker te worden en te overleven. “Antimicrobiële resistentie is een serieuze bedreiging voor de gezondheid van mensen en dieren. We hebben ons aanzienlijk ingespannen om de toename hiervan te stoppen, maar het is niet voldoende geweest. We moeten sneller en sterker zijn en ingrijpen op verschillende gebieden”, zegt Vytenis Andriukaitis, EU-inspecteur gezondheid en voedselveiligheid.

In het rapport van de Europese autoriteiten blijkt salmonella zeer resistent te zijn voor antimicrobiële middelen. De experts waarschuwen nogmaals voor het gebruik van antibiotica, want het is belangrijk dat de medicijnen voor iedereen werkzaam blijven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids