Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Als het aan minister Schippers van Volksgezondheid ligt, moeten er meer verpleegkundigen worden opgeleid voor de Spoedeisende Hulp (SEH). Door de grote stroom ouderen die de SEH bezoekt, is het lastig om de druk aan te kunnen. Daarnaast is de overbelasting door ouderen ook nadelig voor andere bezoekers van de Spoedeisende Hulp. In het hele land zijn er lange wachttijden voor de SEH. Dit meldt RTL Nieuws. 

Uit een eerdere reportage van RTL Nieuws bleek al dat de Spoedeisende Hulp wordt overspoeld met ouderen. Zij wonen nu langer zelfstandig thuis, wat de kans op (val)incidenten vergroot. Wanneer zij zich verwonden, gaat een groot deel van deze doelgroep direct naar de SEH. Dit is lang niet altijd nodig, maar levert wel extra druk op voor de medewerkers van die afdeling. Het aantal 65-plussers dat na een val op de SEH belandt, is in de afgelopen tien jaar met veertig procent gestegen.

Schippers reageerde op Kamervragen van SP-lid Renske Leijten. De partij wil dat er geen spoedeisende hulpposten en verzorgingshuizen meer worden gesloten. Ook pleit de SP voor meer opgeleid personeel in de SEH. De minister van Volksgezondheid zegt dat meer opgeleid personeel inderdaad een groot verschil kan maken in het werk van de verpleegkundigen op de SEH. Echter vindt ze dat het probleem vooral opgelost moet worden door acute hulpverleners in de regio. Ook moeten verschillende initiatieven er voor zorgen dat ouderen minder snel naar de Spoedeisende Hulp gaan als dat niet nodig is.

Door: Redactie Nationale Zorggids