Normal_schildkliermedicijn

De leveringsproblemen rondom schildkliermedicatie zijn nog niet opgelost. Nadat vorig jaar bleek dat er een groot tekort aan Thyrax Duotab zou ontstaan, werden diverse vervangende middelen aangeleverd. Maar één van deze vervangende middelen is momenteel ook nauwelijks beschikbaar. Dat meldt de Telegraaf.

Het middel Teva (25 microgram), dat door een kwart miljoen Nederlands wordt gebruikt, is de komende paar weken niet of nauwelijks beschikbaar. Schildklierpatiënten stapten de afgelopen tijd met lege handen weer uit de apotheek.

“Ik was vanmorgen bij de apotheek en kreeg niets mee omdat ik nog tot 16 maart medicatie heb. Eerst zou de fabrikant hebben gezegd dat er op 2 maart weer genoeg voorraad zou zijn, maar dat is nu alweer opgeschoven naar 14 maart...met een groot vraagteken”, zegt één van de gebruikers van Teva. Zij maakt zich zorgen, omdat ze pas net is overgestapt op dit medicijn. Weer een vervangend middel ziet ze niet zitten.

Schildklier Organisatie Nederland (SON) verzekert patiënten ervan dat Teva begin maart weer beschikbaar is. De organisatie maakt zich wel zorgen over de voortdurende beschikbaarheidsproblemen van geneesmiddelen en heeft daarom, samen met acht andere patiëntenorganisaties, een brief geschreven aan de Tweede Kamer. Daarin waarschuwen ze voor de verregaande gevolgen die patiënten ervaren door het overstappen op andere medicatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids