Normal_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

Een Groningse tandartspraktijk heeft een boete opgelegd gekregen van 200.000 euro. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) straft de praktijk omdat het na onderzoek bewijs vond voor foutief declareren. Dat meldt de NZa. 

Naar aanleiding van signalen van patiënten, startte de NZa een onderzoek naar de Groningse tandarts. Hiervoor bekeek het declaratieoverzichten en patiëntendossiers uit 2014. Daaruit bleek dat de tandarts bij meer dan driehonderd patiënten een extra toeslag van minimaal 200 euro rekende voor het plaatsen van een kroon. Op de nota stond dit onder de noemer ‘toeslag kwaliteit’ of ‘cosmetische behandeling’. Sommige van de gedupeerde patiënten hebben zelfs vaker dan één keer de toeslag betaald.

De werkwijze van de tandartspraktijk is in strijd met de regels van de NZa. Patiënten kregen namelijk op hun factuur een niet-bestaande code. De behandeling die onder de zogenoemde K30-code valt, wordt niet vergoed door zorgverzekeraars, en zo kwam het dat de patiënt zelf moest betalen. Omdat de praktijk tegen de regels van de NZa is ingegaan, krijgt de tandarts een boete opgelegd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids