Normal_umcg__ziekenhuis__groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start in de vorm van een pilot met het aanbieden van leefstijladviezen aan patiënten via de UMCG Leefstijlwijzer. Deze leefstijlcheck bestaat uit een aantal vragen over bewegen, eten en roken en geeft een gericht advies over een gezonde leefstijl. Doel van het advies is bewustwording van het belang van gezonde leefstijl en preventie van ziekte. Dit meldt het UMCG.

UMCG Leefstijlwijzer start eerst in de poli Revalidatiegeneeskunde/Plastische Chirurgie. Hier is een speciale balie ingericht, waar bezoekers van de poli zich kunnen aanmelden voor een leefstijlcheck. De balie wordt bemenst door een UMCG-leefstijladviseur. Aan de hand van antwoorden op vragen over eten, bewegen en roken en gegevens als lengte en gewicht krijgt de deelnemer gericht leefstijladvies. De leefstijladviseurs kunnen hen begeleiden bij het volgen van het advies.

Deelname aan de UMCG Leefstijlwijzer is gratis, anoniem en geheel vrijblijvend. De uitkomsten van de UMCG Leefstijlwijzer zijn uitsluitend voor de betreffende patiënt  zelf bestemd. Hij of zij krijgt leefstijladviezen mee en informatie over een gezonde leefstijl. Het medisch centrum wil hiermee patiënten bewust maken van het belang van een gezonde leefstijl voor preventie van ziekte. Ook kan het advies er toe bijdragen dat patiënten in het dagelijks leven zo goed mogelijk kunnen functioneren.

De UMCG Leefstijlwijzer past bij de UMCG-focus op Healthy Ageing, oftewel gezond ouder worden. Vroegtijdige opsporing en behandeling van ziekte is het doel in zorg zodat gezondheidsverlies beperkt kan worden. Het UMCG wil de zelfredzaamheid van chronisch zieke mensen en ouderen vergroten. Leefstijlprogramma’s maken steeds vaker deel uit van onze zorg omdat behandelingen beter kunnen aanslaan en herstel spoediger kan verlopen bij fitte mensen.

Door: Redactie Nationale Zorggids