Normal_stethoscoop__computer__toetsenbord__informatie__medisch

Zeventig procent van de Nederlanders zoekt op internet informatie over hun medische aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van solvo, een online platform voor zorgspecialisten, dat werd uitgevoerd door Peil.nl. Voor en na een bezoek aan de specialist wil men zelf extra informatie opzoeken, maar men geeft ook aan niet zeker te weten of deze medische informatie betrouwbaar is. Dit meldt Skipr.

Online informatie opzoeken is niet altijd even eenvoudig. Een arts of specialist kan een diagnose geven, maar door de grote hoeveelheid informatie op internet is niet direct duidelijk of die gevonden informatie ook betrouwbaar is. Nederlanders twijfelen dan ook of de informatie die zij op internet vinden beter is dat wat zij van hun arts horen.

Daarnaast zoeken veel mensen op internet naar een goede specialist of arts. Tachtig procent wil zelf kunnen kiezen naar wie zij worden doorverwezen, of willen dit tenminste met hun huisarts kunnen bespreken. Ruim zestig procent vindt via familie of vrienden een specialist waar zij door behandeld willen worden.

Volgens Marijn Pijnenborg, directeur van solvo, toont het onderzoek onder 3.000 Nederlanders aan dat men zelf meer regie wil hebben in zijn of haar zorg. “De zorgsector is niet erg transparant, het aantal praktijken is groot en veel patiënten weten niet bij welke specialist ze het beste terecht kunnen om de juiste zorg te krijgen.” Het kan daardoor lastig zijn om die eigen regie in de praktijk te realiseren.

Door: Redactie Nationale Zorggids