Normal_oog__compfight_

Blind worden: een grote angst van mensen met diabetes die nog steeds te vaak werkelijkheid wordt. Daarom financieren het Diabetes Fonds en het Oogfonds samen nieuw onderzoek naar oogproblemen, om ze sneller te herkennen en op te lossen. Dat melden het Oogfonds en Diabetesfonds. 

Diabetes is een van de grootste veroorzakers van blindheid in Europa. Bijna iedereen met diabetes gaat slechter zien. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter het risico. Na 20 jaar is de kans op oogproblemen 85 procent voor mensen met diabetes type 2 en voor mensen met diabetes type 1 zelfs 95 procent.

Professor dr. Coen Stehouwer van het Maastricht UMC+ wil eerder kunnen ingrijpen bij oogcomplicaties. Met financiering van het Diabetes Fonds en het Oogfonds onderzoekt hij welke factoren blindheid in een vroeg stadium in de hand werken. Stehouwer kijkt niet alleen naar gewicht, veel zitten, roken, alcohol en hoge bloedsuiker, maar ook naar de andere factoren zoals de stijfheid van bloedvaten. Dankzij nieuwe speciale apparatuur zijn al vroeg minuscule veranderingen in de bloedvaatjes en zenuwen in het netvlies te zien: het allereerste begin van het proces van slechtziend of blind worden.

De kennis die wordt verzameld is essentieel om oogproblemen te voorkomen. Professor Stehouwer: “Ons doel is om in de toekomst zo vróég mogelijk in te grijpen. Mijn hoop is dat we zo bij een grote groep mensen slechtziendheid en blindheid voorkomen. En hun zorgen verminderen, want voor veel mensen met diabetes is blind worden hun allergrootste angst. Ik ben dan ook erg dankbaar dat het Diabetes Fonds en het Oogfonds ons onderzoek mogelijk maken.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids