Normal_hiv

Dagelijks hiv-medicatie gebruiken is in de nabije toekomst waarschijnlijk niet meer nodig. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen een medicijn voor hiv-patiënten die het aidsvirus voor langere tijd tegenhoudt. Dat meldt de Volkskrant.

Hiv-patiënten nu nog dagelijks medicijnen om de ziekte aids tegen te houden. Omdat deze groep patiënten zich vaak niet ziek voelt, is het lastig om dagelijks medicijnen te blijven slikken. Nederlanders doen het over algemeen zeer goed, echter is een groep drugsverslaafden en jongeren die problemen hebben met dagelijkse medicijninname.

Omdat wetenschappers dit weten, zijn ze al tijden op zoek naar minder intensieve medicatiemogelijkheden. Amerikaanse onderzoekers hebben nu twee immuunversterkende medicijnen, met daarin neutraliserende antistoffen, getest op hiv-apen (er bestaat een dierlijke hiv-variant). Een deel van de apen was gedurende een periode van zes tot twaalf maanden volledig virusvrij. Een mooie stap in de goede richting, zegt viroloog Charles Boucher, verbonden aan het Erasmus MC.

“Ook omdat het mooi is dat ze gebruikmaken van middelen die zich richten op het immuunsysteem van de hiv-drager en niet op het virus. Het lichaam gaat daarna zelf de strijd aan met het virus”, aldus Boucher. Hij is benieuwd waarom de andere groep apen niet reageerde op de aangepaste medicatie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids