Normal_tergooiziekenhuizen_hilversum__logo

Het Regionaal Tuchtcollege heeft een longarts van het Tergooi-ziekenhuis een officiële waarschuwing gegeven. De longarts behandelde in 2014 een 21-jarige man die door diverse medische missers kwam te overlijden. Dat meldt RTL Nieuws.

De klacht die het tuchtcollege behandelde was afkomstig van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Deze concludeerde al eerder dat de longarts bij de behandeling van de man ernstig tekortschoot.

De dienstdoende longarts begeleidde een arts-assistent die tophockeyer Rogier Mooij onderzocht en de klaplong diagnosticeerde. Zij werkte slechts enkele maanden in het ziekenhuis. Ze onderzocht het bloed, hart en de longen van de man en overlegde hierover met de longarts en een internist. Op een longfoto zagen ze geen klaplong, maar de artsen konden nog niet vaststellen wat het wel was. Ze namen Mooij op in het ziekenhuis en wilden het onderzoek de dag erop vervolgen, echter kwam hij ‘s nachts te overlijden.

Het Regionaal Tuchtcollege is van mening dat de longarts de diagnose van de arts-assistent niet voor waar had mogen aannemen. Omdat het duidelijk was dat Mooij niet in goede staat verkeerde had de longarts zelf onderzoek moeten doen. Het oordeel van het tuchtcollege is dan ook dat hij onvoldoende verantwoordelijkheid nam en nauwelijks regie voerde. Daarom krijgt de longarts een officiële waarschuwing.

Eind vorig jaar gaf het Tergooi-ziekenhuis toe dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling van de patient en betaalde de familie een schadevergoeding. 

Door: Redactie Nationale Zorggids