Normal_hooikoorts-vrouw

Nederlanders die last hebben van hooikoorts kunnen het beste naar de kust of de bergen in. Dat zegt bioloog Maurice Martens. De wind die van de zee komt is een stuk schoner dan de lucht vol met pollen in het binnenland. Dat meldt NU.nl.

Naast de zee zijn ook de bergen een uitkomst voor hooikoortspatiënten. “En dan bedoel ik hoog in de bergen, voorbij de boomgrens. Daar heb je minder last van bomen en zijn er relatief minder pollen in de lucht te vinden”, aldus Martens. Landen rondom de Middellandse zee zijn daarentegen af te raden voor mensen die vooral last hebben van pollen afkomstig uit de es. Wie hooikoorts heeft kan pollen het beste proberen te vermijden. Mensen die echt naar buiten moeten, kunnen dat het beste ‘s ochtends vroeg doen.

Het echte pollenseizoen is vorige week begonnen. Een redelijk normale tijd, zegt de bioloog. In 2015/2016 startte het pollenseizoen erg vroeg, namelijk al voor de kerstdagen van 2015. Toen waren het voornamelijk de hazelaars en de elzen die overlast veroorzaakten. Door een niet al te koude of al te zachte winter, hebben deze pollen daarvoor dit jaar geen kans gekregen.

Het seizoen start vaak met de hazelaars en de elzen, vervolgens bloeien in april en mei de berken. “Berkenbomen kunnen in korte tijd enorme hoeveelheden pollen aan de lucht afgeven. Deze precieze piekdagen zijn niet altijd goed te voorspellen, omdat die afhankelijk zjn van het weer in de periode dat bomen klaar zijn om te gaan bloeien”, vertelt onderzoeker Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na de berkenbomen groeit het gras, wat voor de helft van de hooikoortspatiënten erg vervelend is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids