Normal_e-coli-in-color_mrsa_wiki_-c_

Bij vier patiënten van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen is de MRSA-bacterie aangetroffen. Er geldt daarom een opnamestop voor twee afdelingen, waar de specialismen plastische chirurgie, urologie, heelkunde en gynaecologie zich huisvesten. Een paar honderd patiënten moeten zich laten testen op de bacterie. Dat meldt NU.nl en Omroep Gelderland. 

Patiënten die na 1 februari op één van de twee besmette afdelingen lagen, worden via een brief opgeroepen voor een zelftest. Thuis kunnen zij met een wattenstaafje een uitstrijkje nemen om die vervolgens op te sturen naar het ziekenhuis.

“Ze kunnen het kweekje van mond, neus en perineum ook bij ons komen afleveren. Iedereen die op de betreffende afdeling heeft gelegen, krijgt een brief. Als wij de bacterie vinden, worden mensen direct op de hoogte gesteld”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

Besmetting met MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) is levensgevaarlijk voor mensen met een flink verminderde weerstand. Het kan onder meer leiden tot longontsteking of bloedvergiftiging. De bacterie is ongevoelig voor gebruikelijke antibiotica. MRSA is voor gezonde mensen onschadelijk, ze worden er ook niet ziek van. 

Door: Redactie Nationale Zorggids